vereniging van natuurvoedingskundigen

Inschrijven/Overzicht nieuwsbrief

nr 205 - Nieuwsbrief voorjaar 2024

Winter

 

De koude wijkt 

reeds is de krokus daar 

zo vroeg, zo vroeg 

de aarde roert zich 

 

******

 

Agenda 2024/'25

 

 • 10 februari 2023 - Internationale Dag van de Peulvrucht

 • 25 mei 2024 óf 24 augustus 2024 - Zeewier excursie Zeeland

 • 19 mei 2024 - leuk om hier (weer) samen te komen met elkaar! @ Bd vereniging Dronten (lees: uitnodiging)

 • September 2024 - start Jaaropleiding Peter Vandermeersch Zeist. Opgave kan nog steeds via de site van Peter

 • Najaar 2024 - ALV

 • 5 t/m 12 oktober 2024 - “De Week van Ons Eten” waardoor iedereen in Nederland een beetje bewuster gemaakt wordt van de waarde van ons voedsel

 • Vroege voorjaar 2025 - ALV

 • Later in voorjaar 2025 - Lustrum

 

******

 

Zeewier excursie in Zeeland: snel aanmelden! 

 

Er zijn nu twee data onder voorbehoud vastgelegd voor VNVK (voor VNVK-leden geldt een korting van € 25,-):

 • Zaterdagmorgen 25 mei 2024 om 10:30, + lunch maken. Kosten niet lid € 75,-. Kosten wel lid € 50,-. 

 • Zaterdagmiddag 24 augustus 2024 om 12:30, + avondeten maken. Kosten niet lid € 65,-. Kosten wel lid € 40,-. 

Geef s.v.p. vóór 20 februari a.s. door via nascholing@vnvk.nl op welke dag je kunt. Dan wordt de dag met de meeste aanmeldingen gekozen. 

 

******

 

Nascholingscommissie 

 

Sinds november 2023 bestaat de nascholingscommissie uit drie leden: Maike Bonthuis en twee nieuwe leden; Marieke Holtus en Patricia te Nuijl. Heidy van Mossel is gestopt. Wie vindt het leuk om met ons mee te doen? Aanmelding kan wederom via nascholing@vnvk.nl  

 

Graag stellen wij je voor aan:

Marieke Holtus 

De relatie tussen gezonde voeding en een gezond lichaam heeft altijd mijn interesse gehad. Door de opleiding natuurvoedingskunde ontdekte ik vele nieuwe facetten. Dat gezondheid veel verder reikt dan de juiste nutriënten eten. Hoe alles met elkaar verbonden is; Het belang van een gezonde aarde en vruchtbare bodem. Hoewel ik er op professioneel gebied nog geen invulling aan heb gegeven doe ik dat in mijn eigen keuken en tuin volop. Soms tot ergernis van mijn tieners ????! 

Fijn hoe we als vereniging onze krachten kunnen bundelen, elkaar kunnen inspireren en onze kennis blijven vergroten. Daar lever ik middels de nascholingscommissie graag mijn bijdrage aan! 

 

Patricia te Nuijl

Afgelopen juni 2023 heb ik de diploma van natuurvoedingskunde mogen ontvangen. Wat ben ik blij dat ik deze opleiding heb gedaan, want ik heb zoveel geleerd over wat voor mij de basis van voeding is en waar ik veel houvast aan heb; dit was voor mij steeds lastiger geworden door al die (tegenstrijdige) informatie in media afgelopen jaren. Mijn inspiratie is om verder te werken aan energieke gezondheid, natuurlijke landbouw en een gezond milieu door het belang van pure voeding onder de aandacht te brengen. Een aantal jaar geleden heb ik hiervoor mijn bedrijf “De Groene Eenhoorn, natuurlijk gezond genieten” ingeschreven bij de KvK en ben ik in stappen bezig om op diverse manieren spelenderwijs gezonde voeding onder de aandacht te brengen. En daarom vind ik het ook superleuk om voor de VNVK mee te denken over boeiende onderwerpen om ons zo te blijven ontwikkelen en om zo samen aan de slag te zijn.

 

 

 

******

 

Lezing en koken “Voeding en kanker” door Marjan Smorenbrug tijdens ALV 3-2-2024

 

Bij de afgelopen ALV is het opnieuw duidelijk geworden dat de vereniging leeft en bruist en er vele betrokkenen zijn en dat wij met elkaar er iets van willen maken. En zo voedt natuurvoeding door deze bijeenkomsten op diverse manieren door het uitwisselen van kennis????.

Na een heerlijke lunch van Maike Bonthuis met soepen, dips en salade waarin zelfs het thema voeding en kanker was verwerkt konden wij verzadigd naar Marjan luisteren.

Marjan Smorenburg begon de middag met een presentatie over de achtergrond van kanker, wat leerzaam en informatief was. Vervolgens zijn ideeën en adviezen over voeding bij kanker op een duidelijke manier benoemd. In het koken van de diverse gerechten voor het avondeten kwamen de genoemde ingrediënten weer mooi naar voren, waardoor de theoretische informatie ook op een praktische manier heerlijk geproefd kon worden. Kortom, een duidelijk geheel wat goed in elkaar stak.

    Wat kan Marjan boeiend en enthousiast vertellen!

Samen aan de kook!

 

 

******

 

Mededeling van het bestuur

 

 • Als er leden zijn die het leuk vinden om een keer de catering te doen (tegen betaling) voor de lunch of het avondeten bij een nascholing/ALV, dan is het fijn dit te horen. Aanmelden graag via bestuur@vnvk.nl

 • Binnenkort ontvangen jullie een mail over de aangepaste begroting. Fijn als jullie die dan willen beantwoorden.

 • Wie vindt het leuk om aan te sluiten bij de Lustrumcommissie? Aanmelden graag via nascholing@vnvk.nl

 

******

 

Tips

 

Tips over boeken, films, cursussen, bijeenkomsten, podcasten...kortom van alles en nog wat, kan je doorgeven aan nascholing@vnvk.nl. Deze tips zetten we dan in de eerstvolgende nieuwsbrief zodat onze kennis nog meer gevoed kan worden. Eenieder heeft zo een eigen input en dat is mooi om van te leren. Enneh, natuurlijk zijn tips over interessante gastsprekers ook altijd welkom!

 

Tip 1: Film Gesprek met Remeker, Jan Dirk van der Voort

#1429: "In alle talen zeiden de koeien: baas, je bent goed bezig" | Gesprek Jan Dirk van de Voort

Klik hier voor dit inspirerende en tegelijkertijd zo'n logisch verhaal met samenhangen. Knap dat hij dit zo heeft doorgezet, waargenomen en heeft aangepakt. Bewonderingswaardig!

(Bron: 9-1-2024, Marlies van de Stege).

 

Tip2: al eens een kijkje genomen op de Website Biodynamische Vereniging? Doen!

(Bron: 4-2-2024, Patricia te Nuijl) met cursussen

 

Tip 3: De Week van ons eten

(Bron 7-2-2024, Patricia te Nuijl)

De Week van Ons Eten wil onder het motto ‘weet wat je eet’ de mensen in Nederland een beetje bewuster maken van de waarde van eten. Dan gaat het over gezondheid, duurzaamheid, eten als sociaal bindmiddel en over de economische en strategische waarde voor Nederland.

Misschien ook iets voor ons natuurvoedingskundigen om daar iets in te gaan betekenen?!

 

Tip 4: Jong leren eten zoekt koks voor activiteiten in het onderwijs

Lees deze brief eens van Jong leren eten, een samenwerking van het Rijk, kinderopvang, scholen, gemeenten en maatschappelijke organisaties, met als doel: kinderen en jongeren tussen de 0 en 24 jaar meer in aanraking brengen met kennis en activiteiten over voedsel, zodat ze zelf gezonde én duurzame keuzes kunnen maken.

 

******

 

Tot slot:

 

Tref je hier nog een heerlijk recept appelcrumble uit de keuken van Marjan Smorenburg. Uit de kookworkshop voeding en kanker.

We hopen jou de volgende keer te mogen begroeten.

Met hartelijke groet,

 

Bestuur VNVK  
Jeanette Matser, Maike Bonthuis, Maaike Blommesteijn, Joyce

Mooij

Nascholingscommissie   
Patricia te Nuijl, Marieke Holtus, Maike Bonthuis

 

******