Inschrijven/Overzicht nieuwsbrief
Groen, groen
prachtige verscheidenheid
Het felle lichte lentegroen aan de toppen
gebarsten knoppen
wat een kracht
Zondag 19 mei 100 jaar BD 19 mei 2024 - leuk om hier (weer) samen te komen met elkaar! @ Bd vereniging Dronten (lees uitnodiging)
Zaterdag 24 augustus 2024: Zeewier excursie speciaal voor VNVK in Krommenhoeke (zie link) om 12:30 uur. Vanwege de getijden kan het iets wijzigen in de loop van het seizoen, dus houd ruimte in je agenda open! Het programma is inclusief koken en eten. Kosten lid € 40,- (indien er plekken over zijn kunnen niet leden mee, dan zijn de kosten voor een niet-lid € 65,-). Er zijn nog een paar plekken vrij. Opgave via nascholing@vnvk.nl.
Zaterdag 7 september 2024: start jaaropleiding vegetarisch koken van Peter Vandermeersch in Zeist. “Naast de praktische en technische productkennis omtrent voeding ontwikkel je stap voor stap ook een dieper inzicht in voeding en zijn vele samenhangen. De opleiding is dus niet zozeer een overdracht van louter informatie of technieken. Ze wil vooral ook het zelfstandig ontwikkelen van inzicht stimuleren.” Het gaat om ongeveer één zaterdag in de maand. Er zijn nog twee plaatsen. Opgave kan via de bovengenoemde site van Peter.
Zaterdag 12 oktober 2024: ALV op de Kraaybeekerhof. Met in de middag een lezing/workshop van Femke Buwelda. Zij is psycholoog en diëtist en helpt mensen om meer rust te ervaren omtrent eten en hun lijf. Het wordt een interactieve presentatie, waarbij wordt ingegaan op intuïtief eten, theorie en praktische toepassing. Zie voor meer informatie: www. inzichtineten.nl Informatie over inschrijven volgt later.
Vroege voorjaar 2025: ALV
Vrijdag avond 9 mei, Zaterdag 10 mei en zondagmorgen 11 mei 2025: 25e Lustrum
Begroting voor 2024 is nu goedgekeurd door de leden.
Er is enthousiast gebruik gemaakt van de mogelijkheid om dit jaar gratis lid te worden van de BD-vereniging. Een cadeau van de VNVK aan de VNVK leden. Leuk om het ledenblad Dynamisch perspectief te lezen, zeker nu met het 100 jarig bestaan.
De BD-vereniging heeft Lustrum, maar ons Lustrum komt ook in zicht. Zie de agenda.
Om (terug) te kijken:
https://ntr.nl/Focus/287/detail/Eten-we-ons-ziek/VPWON_1353476
https://www.docmakers.nl/films/groenkijkers donderdag 18 april 2024 om 22:20 op NPO2
Overige tips:
Vrijdag 31 mei 2024: Voedingsgeneeskunde https://www.voedingsgeneeskunde.nl/vgbc2024/microben-natuur-essentieel-immuuntraining (ticketprijs: €55,60)
Dinsdag 15 oktober 2024: Symposium Voeding, gezondheid en microbioom (https://www.iamafoodie.nl/voeding-microbioom) door I'm a Foodie​. Voor gezondheidsprofessionals, waaronder diëtisten, (huis)artsen en leefstijlcoaches. Onder leiding van dagvoorzitter Prof. dr. Jaap Seidell wordt ingezoomd op het microbioom.
Wie vindt het leuk om aan te sluiten bij de Lustrumcommissie? Deze bestaat nu uit Krista, Manon en Patricia. De locatie is al geregeld en ook een aantal gastsprekers zijn al gevraagd. Het zou tof als wij met nog wat meer zijn om er samen een goed lustrum feest van te maken. Aanmelden graag via nascholing@vnvk.nl
Willen wij je prikkelen aan de slag te gaan met deze heerlijk verkwikkende en vooral ook reinigende soep;-). We hebben ons laten inspireren door Rineke Dijkinga.
Ingrediënten:
• 2 flinke uien
• 2 tenen knoflook
• 1 eetlepel roomboter/olijfolie
• 3 biologische kruidenbouillonblokjes
• peper uit de molen
• 1 liter water
• 300 gram diepvries (of verse) doperwten of tuinbonen
• 300 gram verse spinazie
• 100 gram verse brandneteltopjes*
• 1 eetlepel gemalen rozemarijn (of zeer fijn gesneden verse rozemarijn naaldjes)
• 1 eetlepel lavas fijn gehakt
• 3 eetlepels tijm blaadjes
• als extra wat gehakte noten of kiemen
Bereiding:
Fruit de uien en knoflook in de roomboter of olijfolie en doe dan de ingrediënten tot en met de rozemarijn erbij. Laat dit gaar koken. Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten toe en laat het nog een kleine minuut heel kort koken. Pureer het geheel met de staafmixer. Proef even en voeg eventueel nog iets van de ingrediënten toe. Doe vlak voor het opdienen een plukje kiemen en/of wat gehakte noten in de soep. Erg lekker om er een avocado met crackers of rijstwafels bij te eten.
* Pluk ze op een schone plek, was ze goed af. Roerbak ze in een beetje roomboter en pureer ze dan samen met de soep.
Met hartelijke groet,
Bestuur VNVK
Jeanette Matser, Maike Bonthuis, Maaike Blommesteijn, Joyce
Mooij
Nascholingscommissie
Patricia te Nuijl, Marieke Holtus, Maike Bonthuis