vereniging van natuurvoedingskundigen

Inschrijven/Overzicht nieuwsbrief

nr 206 - Nieuwsbrief April 2024

Lente

 

Groen, groen

prachtige verscheidenheid

Het felle lichte lentegroen aan de toppen

gebarsten knoppen

wat een kracht

 

 

******

 

Agenda 2024/'25

 

  • Zondag 19 mei 100 jaar BD 19 mei 2024 - leuk om hier (weer) samen te komen met elkaar! @ Bd vereniging Dronten (lees uitnodiging)

  • Zaterdag 24 augustus 2024: Zeewier excursie speciaal voor VNVK in Krommenhoeke (zie link) om 12:30 uur. Vanwege de getijden kan het iets wijzigen in de loop van het seizoen, dus houd ruimte in je agenda open! Het programma is inclusief koken en eten. Kosten lid € 40,- (indien er plekken over zijn kunnen niet leden mee, dan zijn de kosten voor een niet-lid € 65,-). Er zijn nog een paar plekken vrij. Opgave via nascholing@vnvk.nl.

  • Zaterdag 7 september 2024: start jaaropleiding vegetarisch koken van Peter Vandermeersch in Zeist. “Naast de praktische en technische productkennis omtrent voeding ontwikkel je stap voor stap ook  een dieper inzicht in voeding en zijn vele samenhangen. De opleiding is dus niet zozeer een overdracht van louter informatie of technieken. Ze wil vooral ook het zelfstandig ontwikkelen van inzicht stimuleren.” Het gaat om ongeveer één zaterdag in de maand. Er zijn nog twee plaatsen. Opgave kan via de bovengenoemde site van Peter.

  • Zaterdag 12 oktober 2024: ALV op de Kraaybeekerhof. Met in de middag een  lezing/workshop van Femke BuweldaZij is psycholoog en diëtist en helpt mensen om meer rust te ervaren omtrent eten en hun lijf. Het wordt een interactieve presentatie, waarbij wordt ingegaan op intuïtief eten, theorie en praktische toepassing. Zie voor meer informatie: www. inzichtineten.nl Informatie over inschrijven volgt later.

     

  • Vroege voorjaar 2025: ALV

  • Vrijdag avond 9 mei, Zaterdag 10 mei en zondagmorgen 11 mei 2025: 25e Lustrum

 

******

 

Mededeling van het bestuur

 

  • Begroting voor 2024 is nu goedgekeurd door de leden.

  • Er is enthousiast gebruik gemaakt van de mogelijkheid om dit jaar gratis lid te worden van de BD-vereniging. Een cadeau van de VNVK aan de VNVK leden. Leuk om het ledenblad Dynamisch perspectief te lezen, zeker nu met het 100 jarig bestaan.

  • De BD-vereniging heeft Lustrum, maar ons Lustrum komt ook in zicht. Zie de agenda.

 

******

 

Tips

 

Om (terug) te kijken:

 

Overige tips:

 

******

 

Oproep lustrumcommissie

 

Wie vindt het leuk om aan te sluiten bij de Lustrumcommissie? Deze bestaat nu uit Krista, Manon en Patricia. De locatie is al geregeld en ook een aantal gastsprekers zijn al gevraagd. Het zou tof als wij met nog wat meer zijn om er samen een goed lustrum feest van te maken. Aanmelden graag via nascholing@vnvk.nl

 

******

 

Tot slot:

 

Willen wij je prikkelen aan de slag te gaan met deze heerlijk verkwikkende en vooral ook reinigende soep;-). We hebben ons laten inspireren door Rineke Dijkinga.

 

 

Ingrediënten:

•           2 flinke uien

•           2 tenen knoflook

•           1 eetlepel roomboter/olijfolie

•           3 biologische kruidenbouillonblokjes

•           peper uit de molen

•           1 liter water

•           300 gram diepvries (of verse) doperwten of tuinbonen

•           300 gram verse spinazie

•           100 gram verse brandneteltopjes*

•           1 eetlepel gemalen rozemarijn (of zeer fijn gesneden verse rozemarijn naaldjes)

•           1 eetlepel lavas fijn gehakt

•           3 eetlepels tijm blaadjes

•           als extra wat gehakte noten of kiemen

 

Bereiding:

Fruit de uien en knoflook in de roomboter of olijfolie en doe dan de ingrediënten tot en met de rozemarijn erbij. Laat dit gaar koken. Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten toe en laat het nog een kleine minuut heel kort koken. Pureer het geheel met de staafmixer. Proef even en voeg eventueel nog iets van de ingrediënten toe. Doe vlak voor het opdienen een plukje kiemen en/of wat gehakte noten in de soep. Erg lekker om er een avocado met crackers of rijstwafels bij te eten.

* Pluk ze op een schone plek, was ze goed af. Roerbak ze in een beetje roomboter en pureer ze dan samen met de soep.

 

Met hartelijke groet,

Bestuur VNVK  
Jeanette Matser, Maike Bonthuis, Maaike Blommesteijn, Joyce

Mooij

Nascholingscommissie   
Patricia te Nuijl, Marieke Holtus, Maike Bonthuis

 

******